Hoe kan je goed berekenen wat de benzinekost is van je auto

Geplaatst op 06-12-2022

Categorie: Auto en vervoer

Het is belangrijk om regelmatig te bekijken hoeveel geld je kwijt bent aan benzine voor je auto. Dit kan helpen om geld te besparen en om te bepalen of het misschien beter is om een andere auto te kopen die minder verbruikt. In dit artikel leggen we uit hoe je het benzineverbruik van je auto kunt berekenen en hoe je de kosten hiervan kunt berekenen.

Ten eerste is het belangrijk om te weten hoeveel kilometer je per jaar met je auto rijdt. Als je bijvoorbeeld 20.000 kilometer per jaar rijdt, dan is dat het aantal kilometer dat je moet gebruiken om het benzineverbruik te berekenen.

Ten tweede is het belangrijk om te weten hoeveel liter benzine je auto per kilometer verbruikt. Dit staat meestal vermeld in de gebruiksaanwijzing van je auto of op de website van de autofabrikant. Als je bijvoorbeeld 1:12 verbruikt, betekent dit dat je auto 1 liter benzine verbruikt per 12 kilometer.

Ten derde is het belangrijk om de prijs per liter benzine te weten. Deze prijs kan per tankstation verschillen, dus het is verstandig om de actuele prijs op te zoeken voordat je gaat tanken.

Als je deze gegevens hebt, kun je het benzineverbruik en de kosten hiervan berekenen. Dit doe je door het aantal kilometer dat je per jaar rijdt te vermenigvuldigen met het verbruik per kilometer en het resultaat te delen door het aantal kilometer waarmee je 1 liter benzine verbruikt. Bijvoorbeeld: als je 20.000 kilometer per jaar rijdt en je auto 1:12 verbruikt, verbruik je ongeveer 1.667 liter benzine per jaar (20.000 / 12 = 1.667). Als de prijs per liter benzine €1,50 is, ben je ongeveer €2.500 per jaar kwijt aan benzine (1.667 x €1,50 = €2.500).

Het is ook mogelijk om de kosten van benzine per maand te berekenen. Hiervoor deel je het totale verbruik per jaar door 12 (om het aantal maanden te krijgen) en vermenigvuldig je dit met de prijs per liter benzine. Bijvoorbeeld: als je €2.500 per jaar kwijt bent aan benzine, ben je ongeveer €208 per maand kwijt (2.500 / 12 = 208).